Stampot rauwe andijvie de luxe

Dit gerecht is altijd een topper bij mijn kinderen (en vriendjes en vriendinnetjes).
Houd er wel rekening mee dat de bereiding wat tijd vergt. Vooral het snijwerk.
Dit zou je dan ook op een ander moment kunnen voorbereiden net als het alvast maken van de dressing.

Benodigdheden:
Een grote pan, snijplank en keukenmes, koekenpan, puree stamper

Ingrediënten:
– 1 kg kruimige aardappelen
– 300 gr zoete aardappel
– ca. 350 gr. andijvie (= ongeveer een halve krob)
– 2 el. bouillon (ik gebruik de losse poeder van Vertara, gebruik je blokjes? dan 1 a 1,5)
Onderstaande hoeveelheden zijn naar smaak en behoefte.
– 250 gr spekreepjes
– 1-2 appels
– 1 paprika
– 2-3 tomaten
– 1/2 komkommer
– 1 bakje champignons
– 200 gr kaas
– 1 bakje hamreepjes
Voor de dressing:
– 2 delen azijn
– 1 deel olijfolie
– paar scheutjes tamari (de rode van kikkoman bijv.)
– peper, zout en een beetje honing naar smaak

Zo maak je het:
Schil de kruimige en zoete aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Stop ze in een ruime pan, spoel het zetmeel weg en vul dan de pan met heet water zodat de aardappelen net niet helemaal onder water staan. Voeg de bouillon poeder/blokjes toe en laat dit koken tot de aardappelen gaar en zacht zijn.

Wil je spekjes aan het gerecht toevoegen, begin dan nu vast met die uit te bakken in een droge koekenpan.

Ondertussen snijd en was je de andijvie. Ik snijd het altijd zo dun mogelijk!
Laat deze goed uitdruppen in een vergiet en slinger het eventueel droog in een slacentrifuge.
Snijd alle overige ingrediënten fijn en zet dit in aparte bakjes vast op tafel. De champignons zijn lekker om even te bakken in roomboter, maar houd je meer van rauw, dan kan dat ook.

Maak een sladressing op basis van de verhoudingen (of naar eigen wens).
Ik maak altijd een grotere hoeveelheid in een aparte fles, zodat ik hier een volgende keer makkelijk naar kan grijpen voor deze stamppot of een salade.

De gewassen en gedroogde andijvie maak je nu aan met een flinke scheut sladressing en laat dit even door trekken.

Zodra de aardappelen gaar zijn giet je ze af, maar bewaar wat van het afgietsel in een apart bakje. Stamp de aardappelen fijn, voeg eventueel een klontje roomboter toe.
Als de puree nog erg droog is, kun je nog wat van het afgietsel toevoegen. Maak de puree niet te zacht, want de aangemaakte andijvie die je nu toe gaat voegen is ook vochtig. Meng de andijvie goed door de puree* en klaar is de stamppot.
*Houd je van gesmolten kaas in de stamppot, doe de kaasblokjes dan tegelijk met de rauwe andijvie bij de puree en roer het even goed door, zodat ze mee kunnen smelten.

Zo eet je het:
Schep wat van de stamppot op je bord en laat een ieder dit versieren naar eigen keuze met de losse ingrediënten die al op tafel staan.

Geniet ervan ♥