Granola

Dit is één van mijn favoriete ontbijtjes voor doordeweeks. Ik maak het altijd zelf en elke keer weer een beetje anders.
Zie mijn recept dan ook als inspiratie en maak vervolgens je eigen ideale mix. Ik kijk altijd wat ik nog in de kast heb en gebruik mijn restjes noten en zaden, zo gaat alles op.
Granola eet je trouwens heel simpel. Gewoon met een beetje (Turkse/Griekse/Soya-) yoghurt en eventueel nog met wat extra vers fruit. Zo vind ik blauwe bessen altijd heerlijk.
Meer heb je niet nodig om ’s ochtends je dag lekker en gezond te beginnen én reken er maar op dat het je voldoende energie geeft tot aan de lunch.

Benodigdheden:
Keukenmachine , hak apparaat of keukenmes

Ingrediënten:
150 g havervlokken
150 g van je favoriete (onbewerkte en ongezouten) noten, gehakt (grof of fijn, wat jij lekker vindt). Denk aan walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pecannoten.
50 g zaden en/of pitten. Zoals bijvoorbeeld (gebroken)lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of pijnboompitten. Mijn favoriet is trouwens gepofte quinoa!
50 g kokos als je daarvan houdt.
Specerijen; denk aan kaneel, gember en kardemom. Een klein snufje nootmuskaat doet ook wonderen. En onbewerkte cacaopoeder erdoor is ook heerlijk. Kaneel en cacao mag je flink mee strooien (denk aan een volle theelepel, of 2) met de andere doe je wat voorzichtiger.
3 el vet in de vorm van plantaardige olie of kokosolie (voor het knapperige effect).
4 el honing, ahornsiroop of agavesiroop voor het zoetje en de klontjes.

Zo maak je het:
– Dit alles doe je bij elkaar in een bak en meng je goed.
– Vervolgens schep je het op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je ‘m 15-20 minuten in de oven op 175 graden.
– Ik schep het tussentijds altijd 2 keer door, zodat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden. Ik houd van een goed geroosterd smaakje, maar té donker vind ik niet lekker, dus ik houd het altijd goed in de gaten.
– Vind jij het na 15 minuten wel genoeg, haal dan het bakblik er gewoon vast uit.
– Laat het vervolgens helemaal afkoelen en bewaar de granola in een mooie pot.

Afhankelijk met hoeveel mensen je ervan eet, kun je hier één of twee weken van eten.

Zo eet ik het: Voor je ontbijt doe je een beetje (Turkse/Griekse/Soya-) yoghurt in een schaaltje:
– Voeg er (gedroogd) fruit aan toe naar smaak. Dat kunnen in gedroogde vorm rozijnen, cranberry’s, abrikozen, dadels, vijgen en pruimen zijn. Maar ook bijvoorbeeld gedroogde stukjes banaan, ananas, mango of ander tropisch fruit. Pas dan wel op dat je de onbewerkte versie hebt, zonder toegevoegd suiker.
– Van het verse fruit kun je kiezen wat het seizoen te bieden heeft.

Geniet ervan ♥

Barbara’s granola
En wat is dan mijn favoriet? Ik gebruik graag de volgende ingrediënten:
– 150gr havervlokken
– 150gr gemengde ongebrande noten
– 50gr gepofte quinoa
– 50gr lijnzaad
– 4el vloeibare honing
– 3el olie
– 1 volle tl kaneel
– 1 flinke snuf kardemom
– na het roosteren voegde ik het liefst een halve banaan en een handje bosbessen toe en sóms nog een beetje honing voor eroverheen.